Článek – Jaké je nejlepší krmivo pro psa

Jaké je nejlepší krmivo pro psa a čím krmit štěňata maremmánů a německých ovčáků

Chcete dopřát svým pejskům tu nejlepší stravu? Víte, jaké živiny by měla psí strava obsahovat u štěňat a dospělých psů? Jaké je doporučené dávkování krmiva u jednotlivých plemen a jaký podíl syrového masa je pro psy zdravý? A jak krmíme my v naší chovatelské stanici?

Jak často krmit psa

Počet porcí a množství stravy vždy závisí na věku psa. Štěňata přechází k novému majiteli nejčastěji ve věku 7-8 týdnů a v této době vyžadují krmení 4-5x denně. U dvouměsíčních štěňat je možné přejít na krmení 4x denně, ve třech měsících poté 3x denně a půlroční pes si vystačí se dvěma dávkami krmiva za den. Dospělý pes vyžaduje krmení 1x denně, přičemž denní dávku krmiva je možné rozdělit do dvou jídel (typicky ráno a večer).

Jako základ používáme u psů do 2 let věku superprémiové granule, konkrétní značku vám rádi poradíme s ohledem na věk vašeho psa. Čím je pejsek starší, tím rozmanitější stravu dokáže přijmout a granule je možné doplnit/střídat s čerstvým masem. Pokud chcete ušetřit čas, můžete zařadit i kvalitní psí konzervy, které psům obvykle chutnají.,

Champagne di Grande Torrente; Foto: Andrea Forejtová Andy photo

Jak a čím krmit štěňata

Strava nejmenších pejsků je velmi specifická a je třeba plně respektovat fyziologické možnosti trávicího traktu štěňat stejně jako jejich schopnost potravu řádně přijmout. Pokud si pořizujete štěně z chovatelské stanice, nejlepší volbou je vždy konzultovat dosavadní stravu s původními majiteli psa a v ideálním případě navázat na stejné složení a množství krmiva, na jaké je pejsek zvyklý. Veškeré změny provádějte vždy postupně tak, aby mělo štěně možnost si na novinku v jídelníčku zvyknout.

Štěňata po odstavení krmíme snadno stravitelným krmivem, do kterého postupně zařazujeme i stravu vyžadující větší úsilí na pokousání i strávení. Mezi oblíbené pochoutky našich nejmenších pejsků patří:

    • superprémiové granule namočené ve vodě
    • piškoty namočené v mléce nebo tvarohu
    • mléčná kaše, např. krupicová
    • kvalitní vývar z masa- hodí se k pití i k namáčení tvrdších granulek
    • vařená srdíčka- skvělý zdroj svaloviny, rozmixovaná je možné smíchat s vývarem a přelít směsí granule
    • mleté syrové maso zalité vroucí vodou a smíchané s granulemi- oblíbené jídlo všech našich štěňat
    • miska s neustále čistou vodou musí být k dispozici po celý den

Vlastní krmení by mělo být pro psa spojené s pravidelným rituálem a režimem, stejně jako se o to snažíme u malých dětí. Jídlo podávejte pejskovi v pravidelných intervalech, ideálně po venčení nebo hraní venku či uvnitř. Nachystejte krmivo do misky, zklidněte psa a pokud to jde, nechte jej s jídlem o samotě. Nenechávejte poblíž žádné rozptylující prvky jako jsou hračky, pobíhající děti nebo zapnutá televize. Nechte psa, aby se najedl dle své potřeby a poté zařaďte čas na odpočinek. Nikdy nenechávejte psa jíst těsně před venčením a po krmení dbejte na to, aby byl v klidu. Pokud totiž dovolíte štěněti, aby po jídle místo po dobu cca 1 hodiny trávení dovádělo, výrazně zvyšujete riziko torze žaludku. Snažte se udržet tento režim jak nejdéle to půjde, aby si pes i v dospělém věku spojil jídlo vždy s dobou klidu. První dva roky života psa jsou klíčové pro jeho celoživotní návyky i psychiku, proto je potřeba se mu v tomto období svědomitě věnovat.

Po každém jídle vezměte psovi misku a umyjte ji, přineste ji až v čase dalšího krmení.

Nejlepší krmivo pro dospělé psy

Dospělý pes již zvládne rozkousat i strávit daleko rozmanitější stravu, než malé štěně. Využijte toho a snažte se, aby jídlo pro vašeho mazlíčka bylo co možná nejpestřejší. Jedině tak zajistíte, že bude zdravý a mít krásně hladkou a lesklou srst.

Psi rádi okousávají kosti a různé masové odřezky, mimo vlastní jídlo se tím také skvěle zabaví a navíc si vyčistí chrup- k tomu jsou nejlepší syrové hrtany.

Kosti pro psy vždy vybírejte syrové, nikdy ne vařené či pečené, které se štěpí a mohly by poranit pejskovi žaludek. Stejně tak si dávejte pozor na ostré kuřecí kostičky.

Žvýkání a kousání masa je pro psy velmi důležité pro posílení lícních svalů. Zároveň štěněti ulevíte od nepříjemného svědění a bolesti během přezubení. Dokud pes nemá kompletní dospělý chrup, nedávejte mu do tlamy klacek ani hračky k přetahování a jiným hrám, zbytečně byste jej trápili. Až bude mít pejsek chrup na tyto hrátky připravené, přihlásí se vám s radostí sám.

Kosti na okus zařazujte pejskovi do jídelníčku zhruba 1x týdně, častější okusování tvrdých částí by mu mohlo příliš zbrousit zuby. Nechte psa, aby ohlodal zbytky masa a poté kost vyhoďte. V případě vepřových nožiček můžete nechat pejska sníst celou kost, je měkká a dodá mu kolagen. Po jídle s obsahem kostí je vhodné zařadit mastnější krmivo nebo granule zalité vývarem, abyste pejskovi usnadnili trávení.

Domácí pamlsky pro psy

Chcete svému pejskovi dopřát něco navíc? Nejlepší strava je vždy ta domácí a proto neváhejte a vyzkoušejte jednoduchý recept na domácí pamlsky. Využijete je i při trénování a na rozdíl od kupovaných dobrot máte 100% přehled o složení výrobku.


„Pes vás naučí, jak být šťastný.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *