Článek – Tipy na péči souhrn

Aby se u vás cítili naši pejsci jako doma, máme pro vás několik doporučení ohledně stravy a péče o ně.

Nejlepší prostředí pro vašeho pejska je kombinované- střídejte pobyt venku i vevnitř podle vašich možností. Psi z našich plemen jsou velice přizpůsobiví, proto se nemusíte trápit tím, že nežijete zrovna na alpské salaši. Nezapomínejte však, že pes je tvor aktivní a má rád jak procházky, tak volný pohyb, aktivní výcvik, nové zážitky a v neposlední řadě socializaci a interakci s jinými psy. Stejně jako vy si po tom všem také rád odpočine. Naši psi jsou rádi ve společnosti svého pána či celé rodiny (jsou přirození ochránci stáda), ale občas si rádi zalezou někam o samotě.

Doporučujeme krmení přirozenou stravou doplněnou o oblíbené psí doplňky, vitamíny a granule. Z granulí mají nejraději puppy Roayal canin, JK Animals a Bardog. Pamlsky k odměnám a k hlavolamům je právě můžete využít. Výborné jsou i Platinum. Vynikající maso pro psy pořídíte například u řezníka, ma farmách, v diskontech Jako odměnu jim můžete čas od času dopřát sušená ouška, záouška nebo jiné vhodné sušené maso. Pestrou stravu doplňujeme vitamíny Giom.

Chovatelské potřeby pro naše pejsky nakupujeme především od značek JK Animals, D4M, Sčučka, Gappay


Chcete vědět, jaké je to žít se psem? Představte si jej jako miminko

Chystáte se pořídit pejska? Nevíte, co očekávat od každodenního soužití s ním? A co všechno takové štěně v prvních týdnech odloučení od smečky potřebuje? Přečtěte si, jaké starosti i radosti vás čekají a s čím je třeba do budoucna počítat.

Champagne di Grande Torrente; foto Andy Photo.

5 zásadních faktů o životě se štěnětem

Pokud jste se rozhodli pro pořízení psa z naší (nebo jiné) chovatelské stanice či o něm pouze uvažujete, je třeba si hned na začátku vyjasnit základní věci, které vás čekají. Život se psem je krásný a obohacující, zároveň je však třeba počítat s tím, že vám každodenní režim také trochu zkomplikuje. Ty nejdůležitější zásadní informace jsme pro vás shrnuli do následujících 5 bodů.

Zakladatel našeho chovu náš Ital Gunther *Iago di Val Sant’Anna*

1. Život se psem stojí peníze

Každý pes má své základní biologické potřeby a pokud mu chcete zajistit kvalitní stravu, vitamíny, základní pomůcky a pravidelnou péči veterináře, je nutné počítat s jistou finanční náročností

Malé štěně toho na první pohled moc nesní ani nepotřebuje, ale dospělý německý ovčák nebo Maremmán sní v průměru 100 g krmiva na 10 kg tělesné hmotnosti. To znamená, že pes o váze 35 kg spořádá minimálně 350 g denně superprémiového krmiva. 

Veterinární péče je plně hrazená majitelem psa, čekají vás tedy výdaje za očkování, odčervení, ale také zastřihování drápků a veškerá péče v případě nemoci, úrazu či uchovněním.

Také je důležité mít na paměti, že každé plemeno vyžaduje specifickou péči, proto vždy volte plemeno psa s ohledem na jeho požadavky a vaše možnosti

2. Pejsek potřebuje váš čas

Pokud se domníváte, že pejska dáte na zahradu, kde se “nějak zabaví” a vy mu dvakrát denně nasypete misku granulí, pořiďte si raději pokojovou květinu. 

Štěňata z naší chovatelské stanice jsou zvyklá na takřka mateřskou péči a vaši pozornost nejen že ocení, ale i přímo vyžadují. Zejména v začátcích vašeho společného soužití počítejte s tím, že starost o pejska vám zabere značnou část volného času.

3. Štěňátko je jako miminko

Napadlo vás, že malý pejsek se chová podobně, jako malé dítě? V noci se budí, sem tam kousne nebo škrábne a někdy udělá loužičku či bobek tam, kde to nechcete. Dokážete se s tím smířit?

Jak vyplývá z předchozího bodu, štěně odebrané z chovu potřebuje nejen zajistit základní potřeby, ale také hřejivou náruč nového pána. Mějte na paměti, že nový člen vaší domácnosti se z ničeho nic ocitne v neznámém prostředí, s cizími lidmi, možná i dalšími zvířaty. Potřebuje čas a laskavého průvodce, aby se rozkoukal, zvykl si a získal vaši důvěru. 

4. Z každého štěněte vyroste pes

Štěňátka na fotkách jsou roztomilá, ale pokud se rozhodnete pořídit si větší plemeno, dříve nebo později z každého štěněte vyroste dospělý pes či fena. Maremmansko-abruzský pastevecký pes stejně jako Německý ovčák, vyžadují v dospělosti dostatek prostoru a to jak v případě místa na spaní, tak velikosti výběhu. Jestliže hledáte gaučového psíka na mazlení, zvolte raději jiné plemeno.

V dospělosti má pes také odlišné životní potřeby. Zvažte, jestli sedáte na chov a máte-li pro takový případ dost místa, času a financí. Každý další pes znamená další závazek.

5. Trpělivá péče se vyplatí

Máte po přečtení všech informací pocit, že pořídit si psa není žádný med? Pak vězte, že veškerá péče, vynaložené peníze i čas se vám mnohonásobně vrátí, pokud budete vše dělat s nejlepším úmyslem. Psi jsou věrní a oddaní přátelé, ochránci a jsou připraveni vám kdykoliv nabídnout útěchu a pocit sounáležitosti. 

Pokud dostatečně zvážíte všechny možné okolnosti a rozhodnete se pro pořízení psa z naší chovné stanice, moc rádi vám poradíme a pomůžeme se vším, co budete potřebovat. Naši pejsci jsou součástí naší rodiny a proto dbáme na to, aby byl jejich nový domov plný lásky a péče, na kterou jsou od narození zvyklí. Pořízení psa je u nás proces, který vyžaduje vzájemnou spolupráci. 

Počítejte s osobní návštěvou naší chovatelské stanice, kde vám ukážeme jak rodiče štěňat, tak prostředí, na které je celá smečka zvyklá.


„Pes vždycky bude vaším nejvěrnějším společníkem.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *