Psi a rachejtle: Jak zvládnout silvestrovské oslavy?

Psi a rachejtle: Jak zvládnout silvestrovské oslavy?

Vánoční svátky a silvestrovské oslavy jsou spojené nejen s chvílemi odpočinku a radosti, ale také s bujarým veselím. Konec roku běžně provázejí až do ranních hodin výbuchy rachejtlí a ohňostrojů. Pokud ale máte doma pejska nebo jiného zvířecího parťáka, nejspíš se na tuto „zábavu“ díváte trochu jinak. Tak proč namísto rachejtlí neinvestovat raději do krmení pro zvířecí útulky?

Většina psů a zvířat se výbuchů petard a ohňostrojů děsí. Menší výhodu mají němečtí ovčáci, kteří hluk příliš neřeší. Není ale žádnou novinkou, že psí uši jsou mnohonásobně citlivější než naše lidské. Naprostou většinu psů odpalování zábavní pyrotechniky přivádí do stresu a paniky, protože ji vnímají podstatně silněji. Snadno pak podlehnou zkratovitému jednáním a snaží se všemožně utéct z dosahu střelby a ukrýt se. Tento náhlý a velmi intenzivní stres je může negativně ovlivnit na celý život.

A možná jste to zažili i vy… Pes v panice utekl ze zahrady nebo se vám vytrhl z obojku a zmizel neznámo kam. Většinou se pak ztratí, je dezorientovaný a při útěku se snadno zraní nebo vběhne pod auto.

Jak se o pejska postarat a předejít jeho trápení?

Žijete ve městě nebo v místech, kde jsou silvestrovské oslavy hlučné? Pokud můžete, odjeďte se svým zvířecím miláčkem z města, kde je minimum lidí a velkolepých oslav.

Přes den pejska dostatečně vyvenčete, aby se unavil, zase nejlépe mimo město, kde si lidé často pyrotechniku zkoušejí na večerní oslavy. A pokud nemůžete odjet, zůstaňte s ním doma, aby vás měl nablízku. Nikdy ho nezavírejte samotného do místnosti a pro rozptýlení jeho obav a stresu si pomozte různými psími pamlsky, hračkami nebo pusťte hudbu, která hluk o něco ztlumí.

Buďte trpěliví, mluvte na něj a zůstávejte vlídní, i kdyby s ním bylo k nevydržení. Můžete ho vzít do náruče nebo buďte v jeho těsné blízkosti.

Každý pejsek by měl být zaregistrovaný a očipovaný. Pro případy, že by utekl, je vhodné mít na psí známce také vyznačené telefonní číslo, případně ho vybavte chytrou ID známkou s QR kódem pro vaše snazší kontaktování.

Pro některé pejsky je možné použít také přípravky pro zklidnění, které koupíte například na e-shopu Pán a pes. Srdcem tohoto projektu je má dcera Míša a já věřím, že vám tady rádi poradí, jak užitečně investovat své peníze, pokud se rozhodnete je nevyhazovat za pyrotechniku. A také zde vyberete krásné dárky – nejen pro své pejsky k Vánocům. 

Ušetřené peníze raději využijte na podporu zvířat, která trpí. Můžete nakoupit balíky krmení a poslat je útulkům, což snadno zvládnete od stolu, z tepla svého domova. Inspiraci najdete také na e-shopu JK Animals, kde dostanete k objednanému pytli krmení pro pejsky v útulcích ještě jeden navíc, takže radost, kterou uděláte, bude dvojitá. 😊 

Nebo kupte krmítka, běžte do přírody a nasypte zvířatům třeba jablka do krmelců či semínka do krmítek. Vím, že každý, kdo má doma zvíře, to pochopí.

Přeji vám za naši psí rodinu a chovatelskou stanici Di Grande Torrente krásné, šťastné a poklidné svátky s vašimi miláčky.

Jana Šejdová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *