Článek – Dlouhodobé odložení? Zvládněte ho se svým psem krok za krokem.

Zvládnout dlouhodobé odložení je důležité hned z několika důvodů. Jednak bývá součástí každé psí zkoušky poslušnosti, ale vyžadují ho i běžné každodenní situace, kdy musíte svého čtyřnohého parťáka nechat někde samotného tak, aby na vás v klidu počkal. Před obchodem, úřadem, u lékaře… kdekoliv. Naučíme se celkem tři druhy odložení: vleže, vsedě a vestoje.  

Co je při nácviku důležité?

Zaprvé dobře zvolená odměna, která pejska motivuje. Na každého chlupáče ale funguje něco jiného. Některému postačí granule či piškot, jiný bude vyžadovat něco voňavějšího. A nutná je také trpělivost spojená s dostatkem času a nadšenou pochvalou za každý pokrok a zvládnutý povel.

Kdy začít?

S tréninkem začínáme už od štěněte. Tedy jakmile je připraveno a zvládá povely „lehni“, „sedni“ a „vstaň“. Pokud základní povely ještě neumí, především správné provedení „lehni“, těžko byste vůbec s nácvikem odložení mohli začít. Více k těmto povelům v článku zde. 

Jak postupovat krok za krokem?

1. Základem všeho je již zmíněný dobře naučený povel „lehni“. Pokud ho pejsek zvládá, můžete přejít k nácviku odložení.   

2. Začněte nácvikem odložení vleže. Jakmile vám pejsek leží u levé nohy, ukažte mu, že se vaše místo a poloha mohou změnit, aniž by musel reagovat. Dejte mu povely „lehni“ a „zůstaň“, přidržte ho lehce levou rukou za záda a zkuste ho dokola celého obejít. Přitom ho můžete uklidňovat a chválit. Dávejte ale pozor, aby se při podávání granule/pamlsku nezvedl. Pohybujte se klidně a pomalu, protože rychlé pohyby v něm mohou vyvolat potřebu změnit polohu. Jakmile se vrátíte do původní pozice a on stále leží, odměňte ho pamlskem a pochvalou. Cvik s ním můžeme opakovat i několikrát za sebou nebo v průběhu dne.

3. Jakmile cvik dobře ovládá, začněte prodlužovat dobu, po kterou musí v pozici zůstat.

4. Poté budete trénovat vzdalování se od psa. Když zaujme polohu v lehu, dejte mu povel „zůstaň“. Buďte k němu otočení čelem a začněte ustupovat. Nejprve jeden krok a současně můžete opakovat a upevňovat povel „zůstaň“. Poté se k němu zase vraťte a pokud zůstává ležet, neutíká ani se neplazí, odměňte ho pamlskem a pochvalou. 

5. Pokračujte stejným způsobem a trénujte postupné vzdalování na několik kroků. Poté se zastavte, stůjte na místě a psa pochvalte. Pokud zůstává v klidu, začněte se vracet až k němu, odměňte ho, a nakonec ho vyveďte z lehu a pochvalte. Vždy ale dodržujte určitou návaznost a postupnost. Tzn. nepřeskakujte např. z pěti kroků hned na třicet.

Ze začátku se bude chtít z polohy zvedat, v takovém případě k němu v klidu jděte (můžete přidat zákazový povel „ne!“) a vraťte ho do polohy na původní místo. Nesmí se naučit posouvat směrem k vám. Poté ho povelem „zůstaň“ odložte. 

6. Při návratu se mu nedívejte do očí, směřujte pohled za něj a sledujte ho jen periferně. Oční kontakt v psovi vyvolává nutkání vstát a jít k vám. Tomu ale chcete zabránit, pes musí zůstal na svém místě, dokud se k němu nevrátíte. V tom buďte důslední. Nedovolte mu žádný pohyb ani změnu pozice. Každý špatně provedený cvik ignorujte a znovu ho opakujte. Za povedené cviky ho naopak odměňte a chvalte.

7. Pejsek už nikam nevstává ani se neplazí, když se vzdalujete? Začněte navyšovat i čas, kdy jste od něj pryč. Nikdy ale neprodlužujte současně čas a vzdálenost! To by pro psa znamenalo příliš nových pokynů najednou.

Nejprve na naučené vzdálenosti zůstaňte stát deset sekund, pak dvacet, třicet a až poté jděte zpět. Pokračujte s experimentováním a prodlužováním vzdálenosti i času. Při zvýšení doby odložení můžete ubrat na vzdálenosti a naopak.

8. Jakmile zvládáte odložení alespoň na dvě minuty ve vzdálenosti třiceti kroků, přidejte náročnější rušivé prvky – změňte svoji polohu, dřepněte si, hoďte balonkem, zatleskejte, zakřičte, choďte před psem nebo kolem něho. Cílem je, aby i přesto v odložení zůstal. 

Dále psa odkládejte na různých místech, ve společnosti jiných psů, lidí atd. Dodržujte ale pravidlo, že zvýšíte-li náročnost cvičení a pejsek ho nezvládne, zase se vraťte o krok zpět a cvik opakováním upevněte.

9. Nepoužívejte povel „zůstaň“ v jiných situacích než u odložení psa! Vždy mu musí být jasné, co povel znamená a že se pro něj vždy vrátíte, ať je odložen na jakoukoliv dobu.

10. Pokračujte nácvikem odložení vsedě a vestoje. Postup je v podstatě stejný. Opět musíte být důslední, nepovolit mu jakoukoliv změnu polohy a každé správné provedení odměnit. Trpělivým procvičováním a důkladným upevněním dovednosti bude váš pes vždy vědět, co má dělat, a vydrží odložený i v parku nebo na cvičišti, kde je rušný pohyb jiných psů a lidí.

Přejeme hodně štěstí!

Více: Článek – Desatero sportovní kynologie – GRANDE TORRENTE


„Pes je jediný tvor na světě, který vás miluje více, než sebe sama.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *