Článek – Pejsek od chovatele? Co vše díky jeho péči získáte?

Zvažujete koupi pejska od chovatele, ale pořizovací cena se vám zdá vysoká? Víte, co skutečně za kupní cenu získáte a co každodenní péče chovatele obnáší? Vše začíná už mnohem dřív, ještě před početím štěňátek. Díky neúnavné práci chovatele získáte domů dokonalou čtyřnohou lásku s průkazem původu a všemi vyšetřeními, aniž byste riskovali další starosti a vysoké náklady.

V praxi často vidíme, že například nad koupí nového telefonu za desetitisíce lidé příliš nepřemýšlejí. Když si ale chtějí koupit pejska, který se stane jejich nejlepším parťákem na řadu let, běžně s chovatelem smlouvají, aniž by si uvědomovali, co všechno za své peníze dostanou.

Příprava výbavičky začíná brzy.

Proč je cena pejsků z chovu vysoká?

V ceně je mnohem víc než „jen“ předání pejska. Zahrnuje také péči o rodiče štěněte, o pozemky a kotce, zdravotní testy, očkování a mnohé další věci spojené s chodem chovatelské stanice. Moje práce a takřka nepřetržitá péče o štěňátka není v ceně ani zdaleka vyčíslena.

Zásadní je i příprava matky do chovu, lékařská vyšetření a kontroly, zvýšená kvalita krmiva či doplňků. Tím cena štěněte přirozeně stoupá, stejně jako roste jeho spotřeba. Při narození váží pejsek půl kila, ale za pár týdnu, než odejde do nového domova, už je to 7 a více kilogramů.

Naše velká plemena ovčáků a Maremmánů můžeme předat novým majitelům v 54. dni života. Ne vždy se to však podaří. Pak s námi štěně zůstává ještě měsíc a vše se mu v chodu stanice přizpůsobuje, protože s jeho váhou roste i spotřeba.

Do zahraničí může pejsek odejít až po plné vakcinaci, po třech a půl měsících, a jeho cena je proto vyšší.

Součástí ceny jsou v neposlední řadě i náklady spojené s krytím, kdy musíme jet například do Prahy nebo Itálie, kde se nachází vhodný pes. Předtím ale absolvuje naše fenka opakované odběry krve pro zjištění hladiny progesteronu. Až když je progesteron optimální, vyrazíme. Vše si hradíme sami, přerušíme svou běžnou práci, a přitom nikdy nevíme, jestli krytí vyjde.

Proč si vzít pejska od nás?

Nyní máme k rezervaci štěňátka, která se narodí začátkem března.

Právě tyto zimní vrhy jsou výrazně náročnější na péči, uklízení a čas. Jedná se však o nejlepší a odolnější štěňata.

V zimě ale malincí nemohou zůstat stále venku, proto jsou odchováni doma nebo na zimní zahradě a ven je pouštíme do vybudovaných ohrad. V zimě je vždy na chvíli vypustíme ven, mezitím vše vyčistíme, vypereme, pohrajeme si s nimi a postaráme se o jejich socializaci. Tento vrh je už odrostlejší a zvyklý být celý den venku v kotcích i v zahradě. V zahradním domku přes noc. Proto je připraven přizpůsobit se novému domovu..

Kluci Charly a Chilli mají 4 měsíce. Mají už za sebou hygienické návyky, zvyklí na bohatou stravu. Jsou to už hotoví páni psi. Přezubují se, jsou krásně v plné srsti. Mají hotové očkovací schéma.

Pro nás je nejdůležitější, aby šel pejsek na dobré místo, ke skvělým pánům. Všichni dostávají do nového domova průkaz svého původu. Vždy jsou také pravidelně očkovaní, odčervení, očipovaní, krmení masem a granulemi.

Porada.

Pejsek z chovu, nebo z útulku?

Když si lidé nemohou finančně dovolit psa od chovatele, je krásné, pokud si ho vezmou z útulku. Za adopční poplatek dostanou skvělého parťáka, bohužel ale nikdy nevědí, nakolik se o něj dál budou starat a investovat například do zdravotní péče.

Když si naopak vezmete psa od chovatele, téměř stoprocentně vás nečekají žádná nemilá překvapení a investice navíc. Chovatel vám předá psa vždy ve správné váze a s kompletním vyšetřením. Sledovaná je také celá linie psa, jeho rodičů, prarodičů atd.

V Itálii, odkud naše plemeno Maremmansko-abruzzského pasteveckého psa pochází, se cena těchto štěňat, stejně jako německých ovčáků pohybuje kolem 1500–2000 euro.

Co ještě je důležité?

Důležitý je také rezervační poplatek, díky němuž víme, že je zájem o pejska závazný, a s jeho pomocí dokážeme pokrýt všechny náklady na péči (odčervení, tetování, očkování atd.). Navíc pro štěňátka vždy připravujeme výbavu – hračky (vše s pachem původní smečky), vodítko a obojek, které jim vydrží na celý život, vzorky krmiv od našich dodavatelů, poukazy, balíček s potřebami pro péči i návod. Novým pánům také velmi rádi ve všem poradíme.

V inzerátech vždy uvádíme „cena dohodou“. Zájemcům pak vysvětluji, že díky servisu, který dostávají, se jim cena za pejska vyplatí. U Maremmánků je přirozeně vyšší, protože v Česku je toto plemeno ojedinělé, v řádu několika jedinců, a jejich rodiče mají vynikající zdraví i skvělé hodnocení na výstavách.

Vždy jsme šťastní, když vidíme, že si lidé berou pejska pro chov, chtějí jezdit na výstavy a milují ho jako člena rodiny. Velmi rádi vás také jako majitele podpoříme a poradíme ve všech záležitostech týkajících se péče. Zároveň od nás získáte celoživotní servis, možnost zvýhodněných cen na krmení a pokud si od nás vezmete pejska opakovaně, vyjdeme vám vstříc a nabídneme zvýhodněnou cenu za věrnost. ♥

„Stáváš se navždy zodpovědným za to, co jsi k sobě připoutal.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *