Článek – Nástrahy zimy a léta: Sůl i žhavý asfalt ničí zvířecí tlapky. Jak tomu předcházet?

Léze po traumatu. Champagne di GT.

Lidem pomáhají, pejskům škodí. Posypová sůl je během zimy ve většině měst všudypřítomná. A rozpálený asfalt? Tomu se v létě nevyhneme v podstatě nikde. My pejskaři k nim ale máme velké výhrady. Pejsci totiž nemají tlapky ničím chráněné, a zatímco sůl jim rozežírá polštářky, žhavý asfalt na nich způsobuje popáleniny. Vzniklé ranky pak mohou být velmi bolestivé a snadno se do nich zanášejí nečistoty.

Jak se tedy o pejsky postarat, abychom předešli komplikacím a zánětlivým zraněním?

Každoročně řešíme s našimi pejsky stejné potíže. Když mrzne, vyhýbáme se prosoleným cestám a v parném létě naopak unikáme před přímým sluncem a rozpáleným asfaltem či betonem. Pokud žijete ve městě, pak o tom víte své.

Často se stává, že pejsci ani nechtějí chodit na procházky, protože na rozdíl od lidí nemají boty a tlapky je pálí. Nebo vás mlčky následují po rozžhaveném povrchu či ostrým polem, ale večer trpí. Nejcitlivěji reagují hlavně štěňátka, která mají kůži na polštářcích tenkou a náchylnou ke zranění.

Štěňátka mají kůži na polštářcích tenkou a náchylnou ke zranění. Maremmanek štěňátko.

Sůl na tlapkách přirozeně zůstává a působí ještě dlouho po procházce, proto je v prvé řadě důležité dbát na prevenci a pejskovi po příchodu domů tlapky omýt, osušit a případně ošetřit dezinfekcí. Nakonec použijte pro pejsky vhodný krém či mast, protože častým mytím se tlapky vysušují.

Pejsek si sám o tuto péči neřekne. Následně můžete pejska vidět, jak si tlapky olizuje a v horším případě i kouše, aby se zbavil nepříjemného pálení a bolesti. Tím se mu bohužel chemická sůl dál dostává do těla a může mu navíc negativně ovlivnit zažívání. Pejsci pak často trpí nechutenstvím, průjmem nebo zvrací.

Jak na rány a záněty v tlapkách?

V rozleptaných či popálených tlapkách vznikají různé ranky nebo se jim mohou tvořit krvavé puchýře, do nichž se snadno dostávají další nečistoty a zánět. Pokud situaci nepodchytíme včas a zanedbáme prevenci, pak si bude pejsek tlapy kousat, zánět se prohloubí a může se objevit i horečka.

Rány se pak musí vyčistit, pravidelně ošetřovat a nasadí se antibiotika.

Bohužel si ale majitelé často neuvědomují, co je příčina. Vidí, že pejsek kulhá, kouše se nebo má horečku, ale problém hledají jinde a berou potíže jako projev nemoci. Navíc, pokud máte pejska doma v teplém bytě, veškerým zánětům se ještě víc daří a rychle se šíří, proto může situace snadno dopadnout špatně.

V takovém případě nestačí podávat léky na snížení horečky, ale je třeba hledat skutečnou příčinu. Doporučuji pejska zklidňovat, například když jde spát, a prohlédnout ho. Začněte nejlépe odspodu a zkontrolujte mu tlapky, drápky a polštářky.

Může se jednat o drobnost – např. zapíchnuté osiny z obilí v tlapce (mohou potrápit i v uších) nebo malý klacík.

Zdravá tlapka.

Ochranný límec

Kromě léků může pejsek dostat při jakémkoliv zranění také ochranný límec, a to nejen v podobě klasického plastového trychtýře, ale i mnohem komfortnější – např. z omyvatelné textilie, nafukovací nebo vyrobený na míru pro větší fyzické i psychické pohodlí a lepší hojení ran.

Nám se skvěle osvědčily VETlímce, které se vyrábějí ve spolupráci s veterináři a dle individuálních potřeb pejsků. Zohledňují také odlišnosti plemen, jejich konstituci, povahu, potřeby psů alergiků ad.

Dcerky salašnická Wookie používá límec na hojení hotspotu.

Límce jsou komfortní, pejsci s nimi mohou i odpočívat. Doma i venku.

Když nám záleží, aby se ranka shojila rychle. Řešili jsme vetlímcem poraněné lůžko drápku.

Jak zajistit prevenci?

  1. Vyhýbejte se s pejskem soleným cestám. Podle možností ho přeneste na trávu nebo ho převezte autem na procházku a vezměte do parku, lesa, případně na travnatou či zasněženou louku.
  2. V horkém létě venčete pejska ráno nebo večer. Vyhýbejte se přímému slunci, rozpálenému asfaltu a betonu – nejen ve městech, ale i na cyklostezkách apod. Vyhledávejte stín.
  3. Dbejte v zimě na pravidelné prohlížení, mytí a ošetřování tlapek. Používejte pouze čistou vodu a speciální mastný krém uzpůsobený právě pro psí tlapky.
  4. Pořiďte pejskovi na tlapky ochranu. Prodávají se pro ně návleky, ponožky či botičky. Z počátku pro něj možná budou nekomfortní, ale postupně si zvykne.

V létě odpoledne nebo v podvečer je příjemná procházka. Maremmanky Ludy a Brenduška na procházce okolo vinic na jižní Moravě.

 

„Někteří lidé vstoupí do našeho života a zase odejdou. Někteří zůstanou jen chvíli a navždy změní náš život.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *