Článek – Jak na očkování a odčervení psa – pravidla a očkovací kalendář

Pořídili jste si psího miláčka a radujete se z vašich prvních společných chvil? A víte, že k chování vašeho čtyřnohého miláčka se pojí řada zákonných povinností? Pojďme se společně podívat na ty nejdůležitější z nich: povinné očkování a odčervení psů.

Český očkovací kalendář pro psy

Stejně jako my, i psi mají své schéma povinných a doporučených očkování. V České republice je u psů povinné očkování proti vzteklině. Toto očkování musí váš pejsek absolvovat nejpozději v 6 měsících života, v praxi se potom aplikuje nejčastěji ve 12. týdnu v kombinaci s jinou nepovinnou vakcínou. Další dávky přeočkování se potom aplikují jednou ročně.

Volitelné vakcíny mají za cíl chránit vašeho pejska před možnými vážnými chorobami, nicméně o jejich aplikaci se musíte rozhodnout vy sami. Pokud si nevíte rady, obraťte se na vašeho zvěrolékaře nebo chovatelskou stanici, ze které pejsek pochází.

Zvláštní situace nastává, pokud se s pejskem chystáte vycestovat do zahraničí. Je vhodné si prostudovat aktuální informace o povinných očkováních pro psy v dané zemi, ale rámcově platí, že každý pes musí mít alespoň 3 týdny staré očkování proti vzteklině. Další tipy a naše doporučení na téma cestování se psem si přečtěte zde: Článek o cestování se psem.

Guntík od malička rád cestoval. Nejdříve po rodné Itálii a pak po Evropě. Iago di val Sant Anna.

Jaká jsou nepovinná očkování u psů

Vzteklina je sice jediné povinné očkování, ale doporučujeme zvážit i další vakcíny. Světová asociace veterinárních lékařů malých zvířat důrazně doporučuje tzv. core– tedy kombinaci vakcín proti 5 nejčastějším závažným psím chorobám. 

Kombinovaná vakcína chrání proti následujícím psím nemocem: psinka, parainfluenza, parvoviróza, infekční hepatitida (zánět jater) a leptospiróza. Nelze zvolit jen některé z nemocí a proti těm očkovat.

Očkovací schéma zahrnuje vakcinaci v 6., 9. a 12. týdnu života. My očkujeme vakcínou značky Nobivak.

Většina výrobců vakcín garantuje ochranu před nemocemi po dobu jednoho roku od vakcinace, přestože v praxi to mohou být u některých nemocí až 3 roky. Přeočkování proto probíhá jednou ročně.

Pokud prošvihnete přeočkování, je možné nechat pejskovi změřit množství protilátek proti dané chorobě v krvi a poté upravit očkovací kalendář. Tyto případy je už však třeba nutné řešit individuálně s veterinářem. Určitě je lepší si termín vakcinace pohlídat včas.

Veškeré podrobné informace a termíny naleznete v mezinárodním očkovacím pase vašeho pejska.

Jak na odčervení psa

Odčervení vašeho čtyřnohého miláčka je druhou povinností, která vás čeká v pravidelných intervalech. Odčervování je nutné jak pro ochranu vašeho psa, tak vás a vašich dětí před škrkavkami, které mohou být přenositelné i na člověka. 

Odčervení probíhá jak u štěňat, tak dospělých psů. Čím více tráví váš pes v prostředí, kde se mohou vyskytovat výkaly jiných psů, tedy na kynologických cvičištích, v parcích a loukách určených k venčení psů, tím častěji je třeba dbát na jeho důkladné odčervení. 

K odčervení se používají speciální tablety určené pro daný věk psa. U nejmenších štěňat je také možné použít odčervovací pasty. Všechny prostředky zakoupíte buď u veterináře, nebo v lékárně či na internetu. Doporučujeme používat různé druhy odčervovacích tablet a střídat jednotlivé značky tak, abyste minimalizovali riziko, že se parazité stanou vůči určitému druhu tablet odolní.

Štěňata poprvé odčervujeme již ve 2 týdnech věku, poté každých 14 dní, kdy už většinou přechází k novým majitelům. Do věku 3 měsíců. Od půl roku doporučujeme odčervovat cca jednou měsíčně a dospělí psi by měli absolvovat odčervení každé 3 měsíce. Pokud chcete odčervovat pejska méně, zvolte pro kontrolu u veterináře vyšetření trusu ( vzorek nasbíraný za 2 – 3 dny) tzv. koprologii. Mikrospopicky vyšetří nasbíraný vzorek a domluvíte se na podání odčervovacích tablet.

V našich článcích se dočtete naše další doporučení. Např. zde: Článek – Tipy na péči souhrn – GRANDE TORRENTE


„Pes je nejlepší přítel člověka.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *