Článek – První návštěva v chovatelské stanici.

Alvaro 3 roky a Camillo 4 měsíce mají rádi děti.

Jak se chovat na návštěvě v chovatelské stanici a čeho si všímat?

Zvažujete pořídit si čtyřnohého člena rodiny a vybíráte vhodné plemeno a chovatele? Pak věřte, že vaše první návštěva a seznámení mohou být zásadní. Většina zájemců o štěňátka netuší, jak se v chovatelské stanici chovat a čeho se při kontaktu s pejsky vyvarovat. V tomto článku se dozvíte, proč raději nechat doma děti i foťák nebo kdy a k čemu je třeba mít od chovatele svolení.

Je přirozené, že zájemce o štěňátka nenapadne před první návštěvou chovatelské stanice řada detailů, na co si dávat pozor. Pro nás chovatele to ale mohou být zcela zásadní body, které pejsky významně ovlivňují.

Jak se chovat na první návštěvě a proč?

Jezděte především sami. Opravdu. A důvodů je hned několik.
Lidé se často jezdí dívat na pejsky ve skupinách, s rodinou, s dětmi a někdy i se psy. Jsou nejistí, potřebují poradit a chtějí např. zjistit, jak si děti či pes se štěnětem „sednou“. Pro nás je ale velmi náročné v běžném chodu všechny zájemce odbavit, zejména ve větších skupinách. A to nejen z časového hlediska, ale také z důvodu bezpečí a zdraví pejsků.

  • Proto jezděte k chovateli pouze, pokud jste zdraví,
  • nebo pokud jste před tím nebyli v kontaktu s nemocným člověkem či zvířetem.
  • Vždy využijte možnost si u chovatele umýt či dezinfikovat ruce.
  • Přezujte se, pokud to chovatel nevyžaduje jinak.
  • Pokud s sebou chcete něco donést, dobře si rozmyslete co. Neberte zbytečnosti a raději se s chovatelem předem poraďte.
  • Zeptejte se, než začnete pejskům rozdávat mlsky. Vhodné jsou třeba malé sušené dobroty a pamlsky určené přímo pro štěňátka – tak aby jim nebylo špatně a nezranila je. Těla štěňátek rostou pomalu a postupně si zvykají na novou stravu.
  • Jezděte raději bez dětí. Stává se, že ne vždy děti poslechnou a respektují potřeby štěňat, např. s nimi nešetrně manipulují.
  • To stejné platí pro psy. Uhlídat psy v kontaktu se štěňaty může být náročné, a to i s ohledem na hygienu.
  • Zeptejte se, pokud si chcete štěně pochovat. Neberte ho bez dovolení, zvedejte ho pouze šetrně a ani se s ním nepřetahujte o hračky.
  • Nefoťte ani si nenatáčejte štěňata bez dovolení a stejně tak je bez dovolení nesdílejte na sociálních sítích.

Při dalších návštěvách už je možné se domluvit na větších rodinných skupinkách, tak aby se pejsek před odchodem do nové rodiny se všemi seznámil. Je velmi důležité, aby jeho pořízení schválili všichni rodinní příslušníci!

Osobně mám radost, když je vidět, že si návštěvníci chovatele váží, přestože při návštěvě nevypadá vždy upraveně. Někdy to prostě v plném provozu nejde, když se psy tráví většinu dne.

Štěňátka maremmánků vrh ‚C‘

Čeho si také všímat?

  • Kolik vrhů již chovatel odchoval – zkušenosti jsou samozřejmě výhodou a vy si navíc můžete ověřit, jak štěňata odchovává a jaké mají jeho odchovy výsledky.
  • Zda jsou štěňata u chovatele v kontaktu s různými lidmi či členy domácnosti – s nimi si zvykají na společnost lidí a učí se rozumět lidské řeči i chování.
  • Množství podnětů – jejich nedostatek hrozí u štěňat odchovávaných v uzavřených prostorách, kde s nimi chovatel a jeho rodina netráví čas.
  • Zda mohou poznávat svět, chodit několikrát denně ven a do dalších částí domu.
  • Nejlepší názor získáte opakovanými návštěvami.
  • Jak se štěně pohybuje v různých prostředích? S jistotou a sebevědomě (ocásek nahoru, běhá, hraje si, přijímá potravu) – je zjevné, že prostředí zná a chodí ven pravidelně. Pokud je zjevná nejistota (ocásek stažený mezi nohy, přikrčený pohyb nebo se schovává a odmítá potravu), pak je možné, že to není jeho přirozené prostředí a je tady jenom pro předvedení zájemcům. Roli ale hrají i další faktory např. věk, dispozice, únava ad.

Štěňátka Německých ovčáčků. Lumpíci vrh „G“

Chcete vidět víc, jak funguje chov?

Pokud máte zájem se se štěňátky blíže seznámit a např. pomáhat při jejich převozu k veterináři či na výstavy, pak je obvykle možné se domluvit. Upřímné iniciativy a zájmu o štěňátka si velmi ceníme.

Při jejich převozu potřebujeme dvě velké přepravky, na které společně s manželem nestačíme, proto vždy vítáme a hledáme pomocné ruce. Zároveň je převoz štěňat i jejich vyšetření či vážení jedinečné a děje se jen několikrát za psí život. Můžete se přitom blíže seznámit jak s pejsky, tak i s chovateli a jejich prací. Často tak vznikají užší a velmi cenná přátelství.

Není výjimkou, že si zájemci rezervují své štěně ještě před jeho narozením. Pak se k nám mohou jezdit dívat, jak roste, a hrát si s ním.

Naši psy jsou zpravidla všestranně zaměření. Jsou vhodní pro sport, na výstavy i do rodiny a zájemci vždy velmi brzy zjistí, jak jsou naši maremmáni a němečtí ovčáci úžasní, 😊 takže je nakonec většinou chtějí také uchovnit, ačkoliv předtím byli jasně proti.

Vždy odběratele motivujeme, jak si s chovem poradit, a dodáváme jim odvahu, aby si věřili, že vše zvládnou. 😉

Vrh „C“


„Jenom Ti, kdo nikdy neměli psa, nemohou pochopit, o co by byl život bez psů chudší.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *