Článek – Se štěňátkem poprvé na veterinu: Co vás čeká a proč se vyplatí pojištění?

První návštěva u veterináře je pro štěňátko vždy důležitá a my ze zkušeností doporučujeme se na ni dobře připravit. Tak abyste ji s pejskem zvládli bez stresu a nepříjemností. Navíc první setkání s veterinářem může pejska i jeho budoucí reakce na lékařské prohlídky zásadně ovlivnit. Proto jsem pro vás sepsala několik tipů, jak si poradit s první kontrolou, co očekávat a také proč pejska pojistit.

Výběr veterináře


Ideální je najít si veterináře v blízkosti svého bydliště. V případě potíží mohou být delší cesty pro vás i pejska (i jakékoliv jiné zvíře) vyčerpávající. Pokud máte štěně od nás, samozřejmě můžete pokračovat u našeho veterináře, který je vyzkoušený a dobře naše psy zná. Informace o veterináři je vždy zapsána v očkovacím průkazu. 
V případech, kdy řešíte s pejskem komplikovanější zdravotní potíže, doporučujeme obracet se na specialisty, i za cenu delšího cestování. Vždy se nám to vyplatilo. Ve výsledku jsme si ušetřili čas, starosti, nejistotu nebo dokonce ohrožení pejskova zdraví.

První návštěva


Před první návštěvou se přihlaste na konkrétní termín. Ušetříte si tím čekání, které může pejska stresovat, a případně také setkání s různými infekcemi a bakteriemi. Štěňátka do jednoho roku ještě nemají dotvořený imunitní systém, proto na ně mohou být velmi náchylná. Potřebují nejprve nabrat sílu, proto doporučuji dávat pozor i na cvičištích a veřejných místech, kde je velký výskyt pejsků, kteří vše očůrávají.

Na druhou stranu je socializace nezbytná, aby si zvykali na lidi a jiné psy, proto je bereme na návštěvy třeba za rodinou. Na veřejná místa chodíme obvykle až po ukončeném očkování.

U veterináře doporučuji vybírat si ranní termíny, abyste šli na řadu jako první. Zároveň tím minimalizujete i výše zmíněné setkání s mikroby či nákazou v čekárně nebo v ordinaci. Ideální je pondělí ráno, tedy po velkém úklidu, případně na konci ordinační doby nebo po polední pauze, kdy je zase vše vydesinfikované.

Já osobně vždy nechám pejska v autě a nejprve zjišťuji situaci. Až když nás veterinář zavolá, dojdu pro pejska a vezmu ho do náruče, aby nemohl nic očuchávat a nedostal se do kontaktu s dalšími psy.

Na první návštěvě veterinář pejska kompletně prohlédne, zkontroluje jeho čip, odčervení a domluvíte si schůzku na další povinné očkování, dle očkovacího schématu.

Pokud se pejsek u veterináře bojí, zkuste mu návštěvu zpříjemnit pamlsky a také si můžete prohlídku doma nacvičit. Například se dotýkejte jeho bříška, tlapek, ocásku a drápků. Stejně tak ho naučte na používání přepravky, aby ji neměl spojenou pouze s cestou k veterináři.

V případě jakéhokoliv zranění veterinář pejskovi nasadí ochranný zdravotní límec, který mu zabrání, aby si ranku lízal, okusoval obvazy nebo stehy. Kromě klasického plastového již existují různé příjemnější varianty, jako textilní nebo lehký, a přitom odolný nafukovací límec.

Co si vzít s sebou?


Určitě si přibalte ubrousky a sáček na exkrementy, kdyby se stala nehoda. Také si vezměte doklady, očkovací průkaz pejska a mějte připravené info, kdy jste pejska odčervovali. Veterinář vám do průkazu zapíše informace o provedeném očkování, ale také potvrzení o způsobilosti nebo odčervení, pokud např. jedete do zahraničí na výstavu (některé země tyto údaje před vstupem na své území vyžadují).

Pojištění pejska


V současnosti si také pejska můžete pojistit u různých pojišťoven a předejít tak nepříjemnostem v případech, že se zraní nebo nastanou neočekávané zdravotní komplikace, které si vyžádají finančně nákladnou péči. Právě veterinář by vám měl doporučit vhodnou pojišťovnu, s níž má dobrou zkušenost. Pojišťovny mají odlišně nastavené plnění, proto je vhodné se poradit, abyste měli jistotu, že v případě komplikací nebudete vše hradit sami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *