Článek „Falešná březost“

Falešná březost

Téma falešné březosti se dotýká každého, kdo má domu fenku. Toto období je pro feny vždy velmi citlivé a náročné, plné hormonálních výkyvů a každý chovatel by na něj měl být připravený. Víte, jak a kdy se falešná březost projevuje? Jak se o fenku v tomto období postarat a kdy je kastrace nejlepším řešením a úlevou od trápení?

Falešná březost (pseudogravidita) se může u fenky objevit zcela přirozeně po ovulaci, nejčastěji 1 až 2 měsíce po hárání, a rozhodně se nejedná o onemocnění nebo vadu. V momentě, kdy nezabřezne, se může měnit její hormonální stav, stoupá hladina progesteronu a fenka se může začít chovat, jako by štěňata skutečně čekala, přestože nedošlo k jejímu nakrytí.

Vrh „B“ di Grande Torrente Německý ovčák

Původ falešné březosti (FB)

Tento hormonální stav je pozůstatkem z dob, kdy vlci žili ve smečkách a museli se vyrovnat s tvrdým životem v přírodě. Štěňata rodila pouze vůdčí samice a ostatní vlčice se jejímu hormonálnímu cyklu přirozeně přizpůsobovaly. Pak se mohly postarat o její mláďata, pokud ona sama nemohla a byla například zaměstnaná lovem. Díky tomu dokázaly ostatní samice odkojit mláďata, která by jinak uhynula, a rozvíjet mateřský pud, přestože samy nezabřezly.

Vlčí smečka – puzzle

Jak se FB projevuje?

Projevit se může u fenky už po prvním hárání a průběh je vždy individuální.

Viditelná je jednak ve fyzických projevech, kdy mohou fenky přibrat na váze, zvětší se jim břicho, mají hlenovitý výtok z pochvy a začnou se jim nalévat mléčné žlázy, z nichž může vytékat mléko. Pokud tento stav trvá dlouhá, fenka je cítit a žlázy se jí mohou zanítit. To silně zatěžuje celé tělo a zánět může postihnout i dělohu. Pak nastává velké riziko, že zánět praskne, dostane se do bříška a fence hrozí selhání ledvin.

Zánět dělohy však není přirozeným důsledkem FB a může se objevit i ze zcela jiných důvodů.

Výrazné jsou při FB také psychické projevy, kdy se u fenky silně probouzí mateřský pud, začne si tvořit hnízdo, nosit do něj hračky, nechce chodit ven, může být starostlivá, nervózní, kňučí a ztrácí apetit. Současně může své hračky agresivně chránit a projevovat se tak i vůči ostatním psům, nebo je naopak apatická a smutná.

Jak pečovat o fenku při FB?

V prvé řadě fence po hárání seberte hračky, aby je neměla volně dostupné, nemohla je shromažďovat a nahrazovat si jimi štěňátka. Pokud si začne tvořit hnízdo, aby se připravila na štěňátka, vezměte jí pelíšek a deku, aby opravdu nemohla hnízdit a upínat se na své mateřské pudy.

Nutné je také ji zaměstnat, jak fyzicky, tak mentálně. Vytvořte pro ni např. hlavolamy a věnujte se jí ve zvýšené míře. Prodlužte společné procházky, choďte s ní na výcvik a za odměnu jí nabídněte maximálně gumový balonek, rozhodně žádné pamlsky.

Omezte jí porce jídla, aby nepřibírala – např. namísto 550 g krmení jí dejte 400 g. Tím se jí omezí blahobyt a potřeba tvořit si pelíšek.

A samozřejmě FB včas řešte s veterinářem, který vám dá potřebné informace, tak aby nedošlo k rozvoji zánětu a dalších potíží. Doporučujeme raději navštívit psí kliniku, kde pomohou vyloučit případné nebezpečí a provedou vyšetření krve a sonografii (ultrazvuk).

V období FB bývají fenky také mazlivější a více si vás hlídají. Potřebují vám sdělit, že vás potřebují, proto si jich více všímejte a věnujte jim péči. Podívejte se jim i na mléčné žlázy, jestli nejsou nateklé a nevytéká z nich mléko. To může veterinář zastavit medikací, aby nedošlo k rozvoji zánětu. Zanedbání FB způsobuje jeho rozšiřování a následně poškození ledvin.

Maremmanci Luda a Brenduška na procházce se svými milujícími paničkami na jižní Moravě.

Kastrovat, nebo ne?

Ze své zkušenosti kastraci jednoznačně doporučuji – pokud fenku či pejska nechcete uchovnit nebo nejsou vhodní pro zařazení do chovu. (Článek o výhodách uchovnění psů ZDE.)

Ke kastraci můžete přistoupit už po prvním hárání. Čím dříve, tím lépe. Někdy se provádí ještě před prvním háráním, a tím se u feny zastaví hormonální růst. Obecně mladý pes zákrok snáší lépe než starší a rychleji se mu rána zahojí. Ve vyšším věku se často přidávají komplikace. Pokud si ale nejste jisti, poraďte se se svým veterinářem a konzultujte s ním vaši individuální situaci.

Komfortní Vetlímec poslouží k rychlému hojení ran. 

Ideální období pro zákrok je jaro, konec léta, případně ještě září, kdy je sucho a rána na bříšku se dobře hojí. Když je mokro nebo velké horko, hojení má delší průběh a mohou nastat komplikace.

Také u psů je lepší provést kastraci co nejdříve a předejít tak potížím. Navíc jim obvykle zklidní povahu, vymizí značkování močí nebo útěky z domova za háravými fenkami.

Jak kastrace probíhá?

U pejsků se jen nařízne kůže před šourkem a dojde k odstranění varlat. Naproti tomu u feneček probíhá operace buď laparoskopicky, kdy dojde k odstranění vejcovodů, nebo je při klasické kastraci odstraněna i děloha.

Zákrok se provádí při celkové anestezii, která může být aplikovaná buď inhalačně nebo injekcí. Celkově je inhalační cesta šetrnější a zároveň bezpečnější, zejména u náročnějších výkonů. Moderní veterinární pracoviště ji už běžně používají a každý psí pacient je vždy během zákroku napojen na přístroje, které monitorují jeho životní funkce.

Nína a čmuchací hlavolam. Leonia Pastore Transumante.

Pokud máte štěňátka z našeho chovu a nejste si jistí, jak se v období falešné březosti o fenku postarat, nebo máte nejasnosti, jak zvládnout uchovnění, obraťte se na nás. Ráda vám poradím. Důležité je předejít zbytečným problémům, aby pejsci netrpěli a mohli žít klidný život.

 

„Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“

—  Leonardo Da Vinci italský renesanční umělec 1452–1519

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *