Nový článek – Přezubování psů: Jak probíhá a co u štěněte nesmíte zanedbat?

 

Přezubování psů: Jak probíhá a co u štěněte nesmíte zanedbat?

Vypadávání zubů a růst nového chrupu je u pejsků stejně citlivý proces jako u nás lidí. Štěňátka se rodí bezzubá a první chrup se jim prořezává kolem druhého týdne života. Výměna zubů (přezubování) však nastává už kolem třetího až sedmého měsíce a trvá několik týdnů. Mnoho majitelů pejsků si ale tohoto procesu nevšimne, přestože štěně trpí např. nechutenstvím, bolestmi či horečkou.

Mléčný chrup maremmánka Corsárka těsně před výměnou. Corsaro di Grande Torrente.

Jak se o pejska starat během přezubování a co nesmíme zanedbat?

Kolem druhého měsíce života mívají pejsci kompletní mléčný chrup, celkem 28 zubů. Jsou drobné, ostré a mají mírně našedlou barvu. V této době je velmi vhodné naučit štěňata povel „zuby“, aby si nechala sáhnout do tlamy a mohli jste jim zuby kontrolovat. Začíná se také s prvním čištěním psího chrupu.

Naši ovčáci a maremmáni dostávají na žvýkání syrové maso nebo můžete použít žvýkací tyčinky, po kterých mají zuby vyčištěné.

Přezubování

Výměna zoubků probíhá už mezi třetím až sedmým měsícem života. Z našeho chovu maremmánů a německých ovčáků máme zkušenost, že u velkých plemen nastává obvykle dříve než u malých.

Pejsci v tomto období bývají velmi citliví, neklidní a vyžadují zvýšenou péči. Podobně jako děti.

Jak proces probíhá?

Kořeny mléčných zubů se pomalu vstřebávají a nové zuby jim rostou v tlamičce přímo pod nimi, kde se chystají už od malička. Nové, podstatně mohutnější zuby, vytlačují ty mléčné, které nakonec vypadnou ven, zhruba během třetího až čtvrtého měsíce. Majitelé pejsků si toho ale často nevšimnou, protože pejsek první vypadnuté zuby spolkne.

Trvalé zuby rostou v tomto pořadí:

  • Zhruba ve 3.–5. měsíci se objevují trvalé řezáky,
  • kolem 4.–5. měsíce prorůstají první třenové zuby, které v mléčném chrupu neměli,
  • v 5.–6. měsíci života se vymění trvalé druhé až čtvrté třenové zuby a vyrostou druhé stoličky,
  • kolem 5.–7. měsíce se objevují trvalé špičáky, které jako jediné mohou vyrůst vedle mléčných špičáků,
  • v 6.–7. měsíci narostou poslední třetí stoličky.

Nakonec pejsci získají celkem 42 trvalých zubů – 12 řezáků, 4 špičáky, 16 třenových zubů a 10 stoliček. Trvalý chrup už je zářivě bílý, méně ostrý a při stisku s ním pejsci dovedou vyvinout obrovskou sílu.

Přirozeně mají pejsci v tuto dobu velmi citlivé, bolavé a svědící dásně. Rozhodně by tedy neměli dostávat tvrdé granule, protože by je krmení hodně bolelo.

Silné krásně bílé nové zoubky ovčandy. Champagne di Grande Torrente. Přetahování může začít.

Na co si dávat pozor?

Běžně se u pejsků v tomto období objevuje horečka, nechutenství nebo průjmy. Připravte se také na neustále okusování všeho, co je jim dostupné. V tomto případě je třeba zasáhnout a nabídnout jim vhodné předměty, hračky nebo pamlsky k okusování. Velmi účinné a bezpečné jsou hračky kožené nebo z pevných pletených lan. Díky nim se zabaví a okusováním se jim uleví od svědění, tlaku či mírné bolesti.

Zvýšenou pozornost vyžaduje také strava

Nutné je vynechat tvrdé granule a raději dávat konzervu, dobře namočené granule (ve vodě, případně v masovém vývaru) nebo vařené maso. Z pamlsků se hodí vepřové uši i sušené maso. Jejich kousáním se pejskům posilují lícní svaly, které při přezubování bolí, a proto jim také mohou spadnout ouška (pokud jim předtím stála).

Vhodné jsou například i piškoty s tvarohem a syrovým vaječným žloutkem. Po jídle by měli pejsci vždy zůstávat v klidu.

Kvůli častému výskytu zvýšené teploty je důležité dbát i na pitný režim, protože pejsek sám neví, že má pít, a bohužel majitelé to často podceňují. Někdy štěněti dokonce vezmou jídlo, když nechce jíst, a neuvědomí si, že nechutenství je opodstatněné a může být spojené s nevhodnou stravou (tvrdé granule apod.). Zde bych zdůraznila, že v tomto období je třeba k pejskům přistupovat jako k nemocným, proto jim jídlo podávejte například s něčím dobrým.

Zažili jsme, že pejsek kvůli silnému nechutenství skončil dokonce na kapačce. V takovém extrémním případě, který se bohužel může stát, je potřeba pejska pravidelně a po troškách nutit pít, ať už z misky nebo pomocí stříkačky.

Vždy lidem radím, ať si vzpomenou, jak je bolely dásně při zubech moudrosti, nebo jak se při růstu zoubků trápily naše děti.

Nepříznivé reakce se mohou projevit i po očkování v podobě horeček, nechutenství a malátnosti.

Kolik granulí štěněti dávat?

U každého pejska je to individuální. Štěňata rostou do výšky do jednoho roku, pak mohutní. Proto je třeba velikost porcí zvážit zdravým rozumem. U dospělého pejska je běžná denní porce 450 až 550 g. V době vývinu je vhodné dávku rozložit a krmit 3–4krát denně. V období, kdy přezubují, je to dokonce až 5krát denně.

Pokud je pejsek v pohybu a hodně spaluje, pak se mu krmení přidá, tlustému se naopak ubere. Nezapomeňte, že doporučené denní dávky na obalech krmiv jsou vždy jen orientační!

Více informací, jak a čím krmit štěňata maremmánů a německých ovčáků, najdete v našem článku Jaké je nejlepší krmivo pro psa.

Pitný režim by měl být pejskům zajištěn po celý den miskou čisté čerstvé vody. Pokud nemají sami potřebu pít, nalijte jim vodu do granulí. Pak máte jistotu, že se pejsek zároveň nají i napije.

A pokud máte podobně jako my pejsků více, krmte dospělé a štěňátka vždy zvlášť ze samostatných misek, abyste měli přehled, kolik pejsci skutečně snědí a vypijí.

 

„Život je série tisíců malých zázraků. Všímej si jich.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *