Článek – Péče o srst psa

Péče o srst psa je věcí správné výživy, hygieny a prevence parazitů: jak na to

Chcete, aby měl váš pejsek zářivě lesklou srst? Víte, jak správně pečovat o hřívu vašeho čtyřnohého miláčka a čím jej krmit, umývat a ošetřovat? Přečtěte si naše doporučení, zkušenosti a rady jak zajistit svému psu nádhernou a zdravou srst bez blech a zápachu.

Čím krmit psa, aby měl lesklou srst

Jak docílit lesklé srsti u psa? Základem je vždy správná výživa s obsahem všech potřebných vitamínů, minerálů a dalších látek, které zajistí optimální přísun živin do celého organismu. Ne nadarmo se říká, že zdraví psa se pozná podle kvality srsti. V dalším našem článku se dočtete na toto téma více: Článek – Jak pečovat o srst německých ovčáků a maremmánů? – GRANDE TORRENTE

Pokud má tedy váš čtyřnohý přítel srst jako hřebíky a bez lesku, na prvním místě je třeba změnit právě stravu. Někdy stačí přidat trochu zdravých tuků nebo vitamínů, jindy je třeba přejít na kompletně jiný jídelníček.

Kvalitní potrava pro psy by měla zahrnovat prémiové granule, maso a olej, který zajistí hladkou a lesklou srst.

Zdravá a lesklá srst vyžaduje pravidelný přísun tuků. Doporučujeme do stravy přidávat sezamový či lososový olej.

Přírodní kolagen pro psy

Základní stavební složkou srsti je kolagen. Dopřejte jej vašemu pejskovi v přirozené formě- výborné je syrové maso, vnitřnosti, kosti nebo odřezky (hovězí vemínko, vepřové nožičky, chrupavky). Není třeba vydávat se do specializovaného obchodu s psím masem, tyto vedlejší produkty masné výroby vám ochotně dá či prodá většina řezníků. Při ohryzávání ořezů se navíc pejsek skvěle zabaví a pročistí si zuby. Masové odřezky a chrupavky servírujte psům maximálně jednou týdně, zbytek zamrazte a schovejte na příště. Recept: Uvařte si doma kloubní výživu zdroj přírodního kolagenu. – GRANDE TORRENTE

Pokud chcete u svého pejska skutečně krásnou srst, zkuste mu do stravy přidat sušené droždí nebo pangamin, který seženete v lékárně.

Jak podpořit bílou srst u světlých plemen psů

Na trhu také existuje celá řada vitamínových doplňků pro psy, které oceníte zejména před výstavami, například Giom beta karoten. Ale pozor: u světlosrstých maremmánů by mohlo dojít k zabarvení srsti, proto vybírejte vždy speciální vitamínový preparát pro podporu bílé srsti.

Aby byla bílá psí srst bez žlutých tónů, vybírejte i granule bez obsahu beta karotenu a přírodních barviv, jako je červená řepa a mrkev. Můžete také zařadit doplňky stravy s obsahem řasy Kelpy. 

Alvaro di GT si pochutnává na masíčku na kostičce.

Koupání psů – ano či ne

Nemá váš pejsek rád koupání? Není divu, psi jsou od přírody samočistící a proto jejich pravidelné koupání ani nedoporučujeme. 

Nejlepší způsob čištění srsti je každodenní pročesávání, díky kterému ze srsti odstraníte odumřelé chlupy, prach, nečistoty a zároveň prokrvíte psovi kůži. Na vyčesávání se nám osvědčily kartáče značky JK Animals. Psí srst se obnovuje průběžně cca 2x ročně, proto je důležité pravidelně vyčesávat podsadu a nechat kůži volně dýchat.

Pokud váš pes zmokne nebo se dobrovolně vykoupe v řece, nepanikařte. Pejsek se otřepe a na dočištění stačí vytřít srst ručníkem, popřípadě osprchovat čistou vodou. Jakmile pes uschne, případný zápach “mokrého psa” zmizí sám.

Jestliže chcete vašeho pejska opravdu vykoupat např. před výstavou, dobře zvolte kvalitní šampon a důkladně vymyjte ze srsti všechny zbytky. Je vhodné psa také vyfénovat a dobře vyčesat kartáčem.

Kompletní péči zajišťuje celá řada salonů pro psy- nebojte se je využít. Najděte si takový, který má dobré hodnocení a kde kladou důraz na výběr šetrných kosmetických přípravků.

Jak ochránit psa proti blechám a klíšťatům

Prevence vnějších parazitů je u psů stejně důležitá jako u lidí. Pokud chcete ochránit vašeho pejska před klíšťaty, je třeba na vhodný prostředek myslet už během prvních jarních dnů. Námi nejvíce osvědčenou ochranu zajišťuje pipeta s odpuzující látkou, kterou seženete u svého veterináře nebo ve veterinární lékárně dle hmotnosti vašeho psa. Pipeta se podává dvakrát ročně během teplé sezóny. Její účinek vystačí na zhruba 3 měsíce– se dvěma pipetami tak vystačíte na celou sezónu klíšťat a blech.


„Pes není jen zvíře, je to člen rodiny.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *