Článek – Moje domácí psí lékárnička aneb nej vychytávky, když pejskům není dobře.

Každému chovateli se čas od času stane, že jeho čtyřnohý miláček onemocní, odmítá žrát nebo se zraní. Jak si poradit v takových nenadálých situacích, abyste pejskům ulevili od potíží a bolesti? Co vám nesmí doma chybět v psí lékárničce a jak problémům předcházet? V tomto článku vám prozradím nejdůležitější tipy a rady, které mě naučila léta každodenní péče o naše ovčáky a běloušky.

 

Každý, kdo si pořídí pejska, by si měl uvědomovat, že tím získává plnohodnotného člena rodiny, který vyžaduje specifickou péči stejně jako my lidé – tj. vhodnou stravu a výživu, prevenci, odpočinek i péči o fyzickou kondici.

Bohužel mezi lidmi je stále časté chování ke zvířatům, jako by byla pouhou věcí. Mnohdy neumíme (nebo nechceme) vnímat a respektovat jejich potřeby, když jsou nemocní, trpí bolestí a potřebují odpočinek.

Za svou praxi jsem navíc vysledovala, že pejsci (i jiná zvířata) běžně přebírají potíže a nemoci od svých pánů, protože je bezvýhradně milují, a tím jim ulehčují lidská trápení.

Neměli bychom proto zapomínat, že si zaslouží stejně dobrou péči jako my sami. Mějte doma vždy po ruce praktickou psí lékárničku, po které rychle sáhnete při nenadálých potížích, ale i kvalitní výživu či doplňky stravy v rámci prevence.

Luda a Brenduška

Tipy z mé praxe, co by vám doma nikdy nemělo chybět

Betadine – jedná se o základní dezinfekci, která neštípe a slouží pro ošetření povrchových ran nebo bakteriálních a plísňových onemocnění. Používá se vždy ředěná s vodou, dle návodu. Roztok naneste na vatový tamponek, kterým pejskovi potírejte ranku ideálně třikrát denně, aby zůstala čistá a dezinfikovaná.

EnteroZOO gel – patří k vůbec nejdůležitějším pomocníkům každého chovatele. Gel pomáhá účinně zastavovat průjmy a bolesti břicha, když např. pejsek sní něco špatného, zvrací, má průjem, odmítá jíst nebo se dokonce přiotráví. Skvělé je, že jím pejska nemůžete předávkovat a je bezpečný také pro malá štěňata. Dávkování závisí na váze psa a detailní popis najdete přirozeně v příbalovém letáku. Gel doporučuji podávat 3x denně nebo každé 2 hodiny při silně akutních potížích.

Smecta – další účinný lék proti průjmům, (také ne už zrovna při pevné konzistenci), který doporučuji mít vždy doma. Nejen pro pejsky, ale i pro děti či dospělé osoby. Jedná se o přírodní čištěný jíl a jako první pomoc pomáhá bezpečně chránit sliznici zažívacího traktu proti infekci a rychleji se uzdravit.

Když se objeví problémy s trávením, průjem a bolesti bříška, přirozeně je vždycky nutná dieta, nedávejte pejskovi žádné pamlsky, vysaďte větší porce jídla, a hlavně mu nechte klidový režim!

Digitální teploměr – opět nezbytná výbava každé zvířecí lékárničky, stejně jako lidské. Pro psy doporučuji teploměr s měkkým, gumovým koncem pro bezpečné zavedení. Teplotu obvykle měříme rektálně, proto je potřeba konec teploměru potřít vazelínou, aby měření nebylo bolestivé či nepříjemné.

7mi týdenní štěňátko Ironek di GT.

Pipety nebo obojek s odpuzující látkou proti klíšťatům, blechám či jiným vnějším parazitům by také měly být samozřejmostí. Pipety se nám osvědčily jako nejúčinnější ochrana a seženete je u veterináře nebo ve veterinární lékárně. Aplikují se v závislosti na hmotnosti psa a jedna pipeta působí zhruba 3 měsíce.

Pangamin neboli pivovarské kvasnice – také skvěle působí jako prevence proti klíšťatům a jinému hmyzu vlivem bohatě obsaženému vitamínu B. Díky užívání pangaminu mám s našimi ovčáky a maremmány na 99 procent klid a žádná klíšťata jim nemusím vytahovat. Kromě toho pangamin příznivě působí na jejich srsti i fyzickou a psychickou kondici.

Více informací se dočtete v našem článku Jak pečovat o srst německých ovčáků a maremmánů?

Odčervovací tabletky – opět nezbytné pro domácí výbavu. Alespoň dvakrát za rok by měl každý pejsek projít odčervením, abychom ho zbavili případných škodlivých parazitů a zabránili jejich přenosu na členy domácnosti. Více informací najdete také v našem článku Jak na očkování a odčervení psa.

Jitrocelový sirup – ten vřele doporučuji zařadit do psí lékárničky pro případy, když se objeví první příznaky kašle nebo zprávy o výskytu (nejčastěji na jaře a na podzim) psincového kašle. Důležité je, aby obsahoval cukr, ale nikdy umělý, protože jen s přirozeným cukrem je sirup účinný.

Nůžky na ošetření zatrhnutého drápku, sterilní polštářky a elastická bandáž – s jejich pomocí i doma ošetříte ranku, pokud se stane, že si pejsek zatrhne nebo zlomí drápek a tlapka mu krvácí.

Ochranný límec – pro případy jakéhokoliv zranění, aby si pejsek rány nelízal či neokusoval. Kromě základního plastového trychtýře lze pořídit límce i z omyvatelné textilie, nafukovací nebo vyrobené na míru pro větší fyzické i psychické pohodlí. Více o použití límců a prevenci během horkého léta či mrazivé zimy najdete v našem článku ZDE.

Nám se skvěle osvědčily VETlímce, které se vyrábějí ve spolupráci s veterináři a dle individuálních potřeb pejsků. Zohledňují také odlišnosti plemen, jejich konstituci, povahu, potřeby psů alergiků ad.

Veterinární granule Specific – doporučujeme je zařadit pro velká plemena, jako jsou ovčáci a maremmáni, protože se stává, že štěně rychle vyroste a objeví se panostitida. Rychle mu rostou dlouhé kosti v těle a může dojít k zánětu okostice. Pak začne pes kulhat, většinou na přední tlapy. Právě v těchto případech, které jsme u našich štěňat také řešily, nám tyto granule velmi pomohly. Jsou sice dražší, ale můžete je smíchat s běžně používanými granulemi.

Jako prevenci doporučujeme užívat také kolagen pro psy a vařit pejskům prasečí nožky a kolena. Huspenina z vývaru působí blahodárně na jejich klouby. Náš recept si přečtěte zde.

Canhydrox GAG – pejskům posiluje vazy, šlachy a svaly, napomáhá růstu silné kostry, zabraňuje dysplazii kyčelního kloubu a podporuje růst silných zubů, proto se skvěle hodí pro štěňata, ale i dospělé psy s artrózou.

Chanelka di GT

České vitamínové doplňky

Obecně máme v rámci prevence a péče o naše ovčáky a maremmánky skvělé zkušenosti s vitamínovými doplňky české firmy Giom.cz.

Odsud používáme multivitamin pro ovčáky i běloušky a lososový olej (např.od Britu) a betakaroten pro ovčáky (bělouškům je nedáváme, protože jim zbarví bílou srst). Pro běloušky se hodí světlé oleje, třeba sezamový, vaječné žloutky a Biotin forte.

Najdete zde také vhodné tabletky na akutní bolesti nebo intenzivní kloubní výživu.

Všechny tyto doplňky je obvykle pejskům potřeba dávat minimálně 2 měsíce.

Pro další inspiraci si přečtěte i náš článek Tipy na péči souhrn.

Dcerka Míša s maremmánkem štěňátkem.


„Za peníze si můžeš koupit pěkného psa, ale jen láska ho donutí vrtět ocasem.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *