Článek – Cestování se psy nemusí být nutné zlo: tipy na cestu, které stojí za vyzkoušení.


Pokud je před vámi delší cesta autem nebo dokonce dovolená a berete s sebou svého čtyřnohého přítele, zbystřete. Ne každý pes si cestování v zadní části auta oblíbí, ale
pokud dodržíte několik jednoduchých pravidel, bude vaše společná cesta nejen bezpečná, ale i příjemná. Vyzkoušejte osvědčené tipy, které používáme pro naše cesty i my.

Někteří psi cestování milují, jiní nikoliv

První informací, kterou je třeba brát na vědomí, je že psi jsou ve vztahu k cestování rozdílní stejně jako my lidé. Většina z našich psů si cestování užívá a někdy se stává, že když necháme otevřené auto, pes si sám skočí do kufru a odpočívá v přepravním boxu, aniž bychom někam cestovali. Ne vždy je to ale taková idylka.

Pauza. Pejsek Guntík v sedanu na zadním sedadle na postroji a připnut bezpečnostním pásem. Při jízdě jen se zavřeným oknem.

Co dělat, když pes zvrací v autě

Jedna z našich fenek cestování autem snáší o něco hůře a často zvrací. Pokud váš pejsek trpí podobnými zažívacími obtížemi způsobenými kinetózou, snažte se omezit stravu cca 3 hodiny před cestou. Dovolte ale pejskovi pít, aby neměl prázdný žaludek, což by opět mohlo vést ke zvracení žaludečních šťáv.

Zároveň je dobré vozit s sebou kanystr pitné vody a dávat psům pravidelně napít. Pravidelný pitný režim je důležitý zejména v létě a dlouhá cesta nesmí být překážkou. Během delší trasy dělejte přestávky, během kterých psa vyvenčíte a napojíte, prospěje to jemu i vám. 

S jídlem během cesty to ale nepřehánějte. Osobně doporučujeme nakrmit psa až po cestování, kdy je v klidu. Pokud cestujete více dní, samozřejmě dejte psovi najíst během některé z pauz, je ale třeba počítat s delší přestávkou v jízdě, aby nedošlo ke zvracení.

Bezpečné cestování se psem v autě

Existuje několik způsobů, jak cestovat s vaším čtyřnohým přítelem tak, aby to bylo bezpečné pro něj i pro vás. 

Přepravní box pro psy

Ideální variantou je přepravní box, který umístíte do kufru auta. Během cestování ve speciálním boxu má pes dostatek prostoru a zároveň nehrozí, že by se potloukl nebo zranil. My osobně máme výborné zkušenosti i s dvojboxy, které se hodí pro přepravu více psů. Pokud cestuje pejsek sám, jednoduše vyndáte dělící přepážku a uděláte mu více místa. Nevíte, který vybrat? Firma D4m vyrábí boxy na míru pro všechna vozidla. Pro menší plemena se pak hodí menší boxy, které nezaberou tolik místa a nechají v kufru prostor také na vaše věci. 🙂 

Přepravka AluRide - dvojitý box

Přepravka AluRide – dvojitý box

Mříž do auta 

Pokud nemáte, nebo si nechcete pořizovat přepravní box, je potřeba jiné oddělení prostoru na zadním sedadle a úložného prostoru. Vyberte si vhodnou mříž, která zajistí bezpečí vás, vašeho psa i vašich věcí. 

Mříž

Mříž na převoz psů a zavazadel do auta Menabo Bau – za přední nebo zadní sedadla

Pes na zadním sedadle

Psa můžete také vozit na zadním sedadle auta. K tomu je potřeba navléct mu speciální postroj (tzv. bezpečnostní vodítko do auta) a připnout jej bezpečnostním pásem. 

POZOR! Nikdy psa nepřipoutávejte za obojek, v případě nárazu by si mohl zlomit vaz!

Bezpečnostní vodítko

Bezpečnostní vodítko do auta slouží k zapnutí psa v postroji do pásu a zabraňuje samovolnému pohybu v autě.

Lze nechat psa v autě samotného?

Tento problém je poměrně častý a bohužel velmi nebezpečný. Pokud to jde, nikdy psa nenechávejte samotného v uzavřeném autě. Pes se může velmi snadno přehřát a zejména v letních měsících je takové počínání doslova hazardem z jeho zdravím. Při parkování se snažte najít stinné místo a vždy otevřete okna. 

Neberte psa během cestování jako překážku, snažte se sladit váš program s jeho potřebami. Pokud potřebujete během cesty nakoupit, rozdělte se tak, aby jeden obstaral nákup a druhý zatím venčil psa. 

Při cestování autem dbejte především na bezpečnost všech cestujících. Nespoléhejte na to, že máte klidného psa nebo že dobře řídíte. Pravidla pro bezpečnou jízdu autem jsou vždy na prvním místě. Pokud cestujete déle, nesnažte se být v cíli cesty co nejdříve, ale dodržujte pauzy, které jsou důležité jak pro komfort vašeho psího miláčka, tak pro vás samotné.

Pauza – pejsci vždy pod dohledem.


 

„Když se dívám do očí svého psa, vidím tam duši.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *